Megújuló energiák és korszerű épületgépészet

Az építészetben és az épületgépészetben paradigmaváltás zajlik. Passzív házak épülnek, amik nem igényelnek hagyományos fűtést. A napkollektor, hőszivattyú szavakkal egyre többen ismerkednek, és a hővisszanyerő szellőztetés is egyre népszerűbb, ahogy egyre többen felismerik, hogy kizárólag alacsony energiaosztályú épületet érdemes építeni. A blogban igyekszem ezt a témát a laikusok számára érthető nyelvezetben, személyes hangvételben feldolgozni.

Friss topikok

  • fraktal: Az általam ismert leghosszabb élettartamúra becsülhető napkollektort a Direct-Line Kft. gyártja. A... (2012.06.05. 11:49) Az élettartam hatása a napkollektor árára
  • woland07: Kedves Idegen! Nem tudom, ki vagy, de nagyon igazad van és azt kiváló stílusban adtad elő. Amúgy e... (2011.02.12. 22:43) Kazáncsere program

Mini linkgyűjtemény hővisszanyerő témában

2013.07.27. 22:00 cseresznye.net

Hővisszanyerő témában az érdeklődőknek az alábbi honlapokon érdemes végigrágniuk magukat, többé-kevésbé marketing mentes tájékoztatásért:

http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=1261

http://www.szellozes.info/

http://hovisszanovisszanyero-legtechnihttp://www.naturenergia.hu/air_minder.htm

http://energiamindenkinek.hu/hu/energiatakarekos/hovisszanyeros-szellozes/

http://lakasszelloztetok.hu

Szólj hozzá!

Címkék: szellőztető hővisszanyerő

Hővisszanyerő szellőztető

2013.03.17. 07:13 cseresznye.net

Hővisszanyerő szellőzés és rekuperátor

A hővisszanyerés minden passzívház lényeges alkotóeleme. A hivatkozott honlap részletesen tárgyalja a témát -ami, valljuk be- hiánypótló. A hővisszanyerő szellőztető témában elég sok zagyvaságot össze lehet olvasni, és még szakmai körökben is hangzik el sületlenség. A passzívházat külön nem említik, de jók a leírások az elméleti kérdésekről és van egy hasznos rekuperátor gép összehasonlító is. Nincs nagyon sok gép bemutatva, de ami van, az elég részletes.

Szólj hozzá!

Címkék: passzívház szellőztető hővisszanyerő szellőztető hővisszanyerés rekuperátor

Fűtéskorszerűsítés pályázat 2012

2012.07.27. 16:23 cseresznye.net

Fűtéskorszerűsítés pályázat

Augusztus 27-től lehet pályázni magánszemélyeknek fűtési rendszer, kazáncsere, hőszivattyú vagy napkollektor rendszer telepítésére. 40% vissza nem térítendő támogatás is kapható, azonban az épület energetikai besorolásának jelentősen javulnia kell.

Kazáncsere

Azok, akik kizárólag egy kondenzációs kazán felszerelésén gondolkoznak, ez rossz hír. Nehéz elképzelni ugyanis, hogy csupán a kazán cseréjétől az épület besorolása E-ről C-re javul. A felújítónak nagy valószínűséggel hőszigetelést és ablakcserét is el kell végeznie. Ezekre  most nem lehet pályázni.

Hőszivattyú, napkollektor

Talán megvalósíthatóbb a megújuló energiákat támogató pályázati változat. Ebben az esetben eleve viszonylag jó épületek jöhetnek szóba (legalább B kategória). Egy ilyen épület hőszigetelése, ablakai alapvetően rendben vannak, de rossz hatásfokú gépészete feljavítható napkollektorral, hőszivattyúval, kondenzációs gázkazánnal. Ebben a konstrukcióban A+ kategóriát kell elérni.

Keret

Első hallásra kevésnek tűnik a 864 millió Forint, keretösszeg, de figyelembe véve azt, hogy önmagában a pályázható rendszerekkel nem, vagy nehezen érhető el az előírt energetikai besorolás, a pályázaton indulók köre erősen korlátozott.

Szólj hozzá!

Napkollektor pályázat meghosszabbítva!

2011.12.26. 18:13 cseresznye.net

Bencsik János energiaügyért és klímapolitikáért felelős államtitkár bejelentette, hogy az október elején meghirdetett, 2,97 milliárd forint keretösszegű, napkollektor rendszer kiépítését támogató ZBR-Nap elnevezésű pályázat beadási határidejét 2012. március 31-ig meghosszabbítják. Az eddig beadott 1874 pályázat támogatási igénye közel 1,313 milliárd forint, a tervezett fejlesztések összesen 1918 lakóegységet érintenek.

Szólj hozzá!

Címkék: zbr napkollektor pályázat

Október 25-től adható be a lakossági napkollektor pályázat

2011.10.17. 21:28 cseresznye.net

Végre elindul a lakosságnak szóló, kizárólag napkollektor rendszer felszerelését támogató pályázat. A költségek fele pályázható, maximum 800.000 Ft. A keretösszeg 2.97 milliárd forint, ennek érezhető hatásának kell lennie a magyar napkollektor piacra. Akik évek óta halasztgatják napkollektor rendszer felszerelését, azok most ne várjanak tovább.

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat napkollektor