Megújuló energiák és korszerű épületgépészet

Az építészetben és az épületgépészetben paradigmaváltás zajlik. Passzív házak épülnek, amik nem igényelnek hagyományos fűtést. A napkollektor, hőszivattyú szavakkal egyre többen ismerkednek, és a hővisszanyerő szellőztetés is egyre népszerűbb, ahogy egyre többen felismerik, hogy kizárólag alacsony energiaosztályú épületet érdemes építeni. A blogban igyekszem ezt a témát a laikusok számára érthető nyelvezetben, személyes hangvételben feldolgozni.

Friss topikok

  • fraktal: Az általam ismert leghosszabb élettartamúra becsülhető napkollektort a Direct-Line Kft. gyártja. A... (2012.06.05. 11:49) Az élettartam hatása a napkollektor árára
  • woland07: Kedves Idegen! Nem tudom, ki vagy, de nagyon igazad van és azt kiváló stílusban adtad elő. Amúgy e... (2011.02.12. 22:43) Kazáncsere program

Az élettartam hatása a napkollektor árára

2010.04.12. 11:02 cseresznye.net

Napkollektor árak 3.

Az élettartam hatása

 

Mondjuk elromlik a hűtőszekrényed. Te melyik hűtőszekrényt vennéd meg? Azt, amelyik 100.000 Ft, és a régi hűtőszekrényedhez képest 60 kWh-val fogyaszt kevesebbet, vagy azt, amelyik 120.000 Ft, és régi hűtőszekrényedhez képest 120 kWh-val fogyaszt kevesebbet? A különség 60 kWh, ami 2700 Ft évente (40 kWh x 45 Ft), ehhez képest a  plusz 20.000 Ft igen sok. Tehát nem éri meg megvenni a drágábbat.

De mi van akkor, ha az olcsóbb hűtőszekrény élettartama 15 év, a drágább viszont 20 évig is működik? Ha össze szeretném hasonlítani a két gépet, akkor figyelembe kell venni, hogy 15 év után új gépet kell venni, ez ugye többlet költséget jelent. Ha a 20 éves működés az "alap", akkor az olcsó gép "tényleges ára" 133.330 Ft. A plusz 33.330 Ft az a költség, ami azért jelentkezik, mert az 5 év élettartam különbséget be kell hozni...

Hoppsz, az olcsóbb lett a drágább...

 A napkollektor árak összevetésénél is figyelembe kell venni az élettartam hatását. A heatpipe rendszerű vákuumcsöves kollektorok élettartama rövidebb, mint a sík, és az U-csöves kollektorok élettartama. De mennyivel? Nincs pontos válasz. A probléma ott van, hogy nem tudjuk értelmezni az élettartam fogalmát a napkollektor esetében. Ez ugyanis nem hűtőszekrény. A hűtőszekrény élettartama ott ér véget, amikor már nem hűt (pl. tönkremegy a kompresszora).

Napkollektor élettartama

 

A napkollektorban viszont mi megy tönkre? Semmi. A napkollektor mindig felmelegszik, a kérdés, hogy mennyire. A kérdést inkább úgy lehetne pontosabban feltenni, hogy:

Hogyan változik a napkollektor teljesítménye az idő múlásával?

 Azt egyetlen műszaki alapismeretekkel rendelkező ember sem gondolja, hogy semennyire. Ha viszont a napkollektor egyre kevesebb energiát képes begyűjteni, akkor ez nyilván hatással van a választásra, így arra az árra is, amit fizetni kívánunk adott napkollektorért. Nyilván azt a típust részesítenénk előnyben, ami a leadott teljesítményét a legjobban képes megőrizni.

Mi köze mindennek a napkollektor árához?

 

Ha az akciós napkollektor, aminek az ára 120.000 Ft néhány év múlva kisebb teljesítményen működik és 15 év múlva éppen csak melegít (azaz kevesebb a hozama, azaz kevesebb pénzt takarít meg), akkor nyilvánvalóan végül DRÁGÁBB, mint az a kollektor, ami 180.000 Ft, de hozama állandó, és az élettartama évekkel több.

Konkrétan:

a heatpipe rendszerű olcsó vákuumcsöves típusok élettartama kb. 15-18 év, és teljesítményük 5-6 év után csökkenni kezd

a síkkollektorok élettartama minimum 20-25 év, a jobb minőségű típusok teljesítménye közel állandó

az U-csöves kialakítású vákuumcsöves típusok élettartama kb. 20 év, a jobb minőségű típusok teljesítménye közel állandó

Tehát annak a napkollektornak van a "legjobb" ára, ami a teljes élettartama alatt a legnagyobb hozamot biztosítja!

 

1 komment

Címkék: árak napkollektor vákuumcsöves

A bejegyzés trackback címe:

https://napkollektor-hoszivattyu-passzivhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr361893373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fraktal 2012.06.05. 11:49:25

Az általam ismert leghosszabb élettartamúra becsülhető napkollektort a Direct-Line Kft. gyártja. A rozsdamentes acél kollektortestben egyszerűen nincs olyan elem, ami el tudna romlani. Ők egyébként a szokásosnál másfélszer hosszabb garanciát is adnak. Annál is inkább időtálló, mert normál atmoszférikus nyomás és nem a legtöbb rendszernél megszokott 3-6 bar közti nyomás van benne, a rozsdamentes acél pedig nyilvánvalóan strapabíró és nem korrodál.
süti beállítások módosítása