Megújuló energiák és korszerű épületgépészet

Az építészetben és az épületgépészetben paradigmaváltás zajlik. Passzív házak épülnek, amik nem igényelnek hagyományos fűtést. A napkollektor, hőszivattyú szavakkal egyre többen ismerkednek, és a hővisszanyerő szellőztetés is egyre népszerűbb, ahogy egyre többen felismerik, hogy kizárólag alacsony energiaosztályú épületet érdemes építeni. A blogban igyekszem ezt a témát a laikusok számára érthető nyelvezetben, személyes hangvételben feldolgozni.

Friss topikok

  • fraktal: Az általam ismert leghosszabb élettartamúra becsülhető napkollektort a Direct-Line Kft. gyártja. A... (2012.06.05. 11:49) Az élettartam hatása a napkollektor árára
  • woland07: Kedves Idegen! Nem tudom, ki vagy, de nagyon igazad van és azt kiváló stílusban adtad elő. Amúgy e... (2011.02.12. 22:43) Kazáncsere program

Hány darab napkollektorra van szükségem?

2010.03.27. 13:56 cseresznye.net

Hány darab napkollektorra van szükségem?

 

A minap az egyik érdeklődő felhívott (korábban egy nagyobbacska napkollektor rendszerre küldtem neki árajánlatot), és a következőt panaszolta:

"Több helyről kértem árajánlatot, és most össze vagyok zavarodva. Az egyik kivitelező azt mondta, hogy négy napkollektor kell, a másik szerint elég három, maga meg ötöt ajánlott. Mindegyik mást mond, hogy lehet így az ajánlatokat összehasonlítani?!"

Hát igen. Kérek a boltban egy üveg ásványvizet. Mennyibe kerül? 100 Forint. Ugye nem mindegy, hogy a boltos egy másfél literes üveget, vagy egy fél literes üveget ad át. Hol a hasonlóság az első történettel? Rossz mértékegységet használtunk. A napkollektor mértékegysége nem darab, hanem m2 (azaz a felület).

Viszont ennyivel még nem oldottuk meg a problémát, a napkollektoroknak ugyanis többféle felületük van. Ha éppen autót szeretnék vásárolni, és fontos a fogyasztás, akkor a helyes döntéshez szükségem van arra, hogy a városi, a vegyes és az országúti fogyasztás definíciókat ismerjem. Ha valaki napkollektort szeretne vásárolni, ismerkedjen meg az alábbi fogalmakkal:

  • bruttó napkollektor felület (ez az a felület, amit a napkollektor elfoglal)
  • hasznos napkollektor felület (ez az a felület, amit a napsugárzás a napkollektorban melegíteni képes)

Tehát akkor hány darab napkollektor kell?

 

A kérdés helyesen: hány négyzetméter hasznos felületre van szükség? Tehát nem darab, nem cső, nem kg és nem folyóméter, hanem hasznos felület. Ezt egy hozzáértő kiszámolja. Persze családi házaknál senki sem számolgat, de egy panziónál, étteremnél már szakembert (értsd: hozzáértő épületgépész mérnököt) érdemes igénybevenni. Ha megvan ez a szükséges felület, akkor lehet napkollektor típusban gondolkozni, és az árakat böngészni.

 

Napkollektor típusok, és hasznos felületük:

 

Három típust mutatok meg, és azok bruttó és hasznos felületeit:

napkollektor
típus
bruttó felülete általában hasznos felülete általában
síkkollektor 1,9 - 2,5 1,8- 2,3
vákuumcsöves napkollektor (heatpipe), 30 csöves 5,4 2,4

vákuumcsöves napkollektor (U-csöves, CPC tükrös) 12 csöves

2,2 1,9

Szólj hozzá!

Címkék: napkollektor vákuumcsöves

A bejegyzés trackback címe:

https://napkollektor-hoszivattyu-passzivhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr251872799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása