Megújuló energiák és korszerű épületgépészet

Az építészetben és az épületgépészetben paradigmaváltás zajlik. Passzív házak épülnek, amik nem igényelnek hagyományos fűtést. A napkollektor, hőszivattyú szavakkal egyre többen ismerkednek, és a hővisszanyerő szellőztetés is egyre népszerűbb, ahogy egyre többen felismerik, hogy kizárólag alacsony energiaosztályú épületet érdemes építeni. A blogban igyekszem ezt a témát a laikusok számára érthető nyelvezetben, személyes hangvételben feldolgozni.

Friss topikok

  • fraktal: Az általam ismert leghosszabb élettartamúra becsülhető napkollektort a Direct-Line Kft. gyártja. A... (2012.06.05. 11:49) Az élettartam hatása a napkollektor árára
  • woland07: Kedves Idegen! Nem tudom, ki vagy, de nagyon igazad van és azt kiváló stílusban adtad elő. Amúgy e... (2011.02.12. 22:43) Kazáncsere program

Napkollektor akció

2010.04.14. 12:49 cseresznye.net

Napkollektor akció?

 

Furcsa napkollektor akció hiszékenyeknek

 

Most láttam a TV-ben a XXXXX nevű cég hirdetését. Napkollektor rendszerek 98.000 Ft-tól! Mi vaaaan? Ezt meg kell néznem! Vagy én járok tévúton évek óta, vagy valaki feltalálta a spanyolviaszt, vagy valaki a "hatékonyan használja a modern marketing kommunikációs eszközöket", magyarul hazudik. Rögtön a harmadikra gyanakodtam, a cég honlapjára tekintve a gyanúm be is bizonyosodott.

Például: napkollektor akció 170.000 Ft. Mit kap a kedves kuncsaft ezért a csekély árért? A "rendszer" tartalma: 200 literes tároló A TETŐN, és 18 vákuumcső. (tovább kattintás után a tároló már csak 160 liter).

Elmondom mire elég mindez. Aki a fizika órákat végig lógta, a technika órákon beteg volt, és akinek a természettudományos ismeretei kimerülnek azzal, hogy a nap keleten kel, az ne olvasson tovább, hanem rendeljen egy akciós napkollektort.

Rövid fizika óra

 

Azoknak akik még olvasnak: nézzük meg, hogy a 170.000 Ft-os csomag mire elég. A forgalmazó szerint alkalmas "5-6 fős családok melegvíz ellátására". A részletes műszaki információnál a további sületlenségek sorozata olvasható, végül a világszenzáció: ez a csudajó szerkezet képes "napi 400 liter 60C° víz előállítására"! Ez mintha már túlmenne a füllentés kategóriáján.

Egy "szokásos" méretű vákuumcső teljesítménye maximum 60W.  18 vákuumcső maximum 1080 W teljesítmény leadására képes (60W x 18 db). Ha nyáron reggel 8-tól este 6-ig érné a napsugárzás a kollektort (nem így van, de az egyszerűség kedvéért kerekítek), akkor 10 óra x 1080 W =10.800 Wh= 10,8 kWh energiát gyűjt be, és továbbít a tartályba ez a rendszer. Tekintsünk el most a tárolási veszteségtől, és nézzük meg, hogy mire elég ez a 10,8 kWh (ami a tárolási veszteségek miatt igazából kevesebb).

400 liter, 60C° hőmérsékletű víz felmelegítéséhez 23200 W energia szükséges, azaz 23 kWh.

A cég által ígért teljesítmény tehát fizikai képtelenség. Illetve bocsánat, helyesbítek. Lehetséges, ha a család tagjai olyan helyen laknak, ahol 22 órán át süt a Nap. Ebben az esetben ugyanis 22 h x 1080 W= 23.760 Wh = 23,76 kWh. Ennyi kell ugyanis a hirdetésben állított vízmennyiséghez, így ez a szuper akciós kollektor éppen elég lenne, ha lenne ilyen hely a világon.

Tehát újra: Ha a tároló egyáltalán nem hűl, akkor a 18 vákuumcső egy ideális, felhőmentes napsütéses napon 10,8 kWh energiát gyűjt be, ha a napsütés 10 órán át éri a kollektort. Ezek erősen idealizált körülmények. Ez az energia még így sem elegendő 400 liter felmelegítéséhez, ahhoz ugyanis 23 kWh kellene.

Tároló tartály a tetőn

 

Én azt sem értem, miért tesz valaki melegvíz tároló tartályt a tetőre. Ez a mediterrán vidéken érthető, de itt Magyarországon kevésbé. Megfagy!!! És éjszaka kihűl !!!

Ja, hogy tél előtt le kell üríteni a fagy miatt..ezt már nem teccettek olyan nagy betűkkel kiírni. A felhasználóknak sokszor az is gondot okoz, ha a szabályozó elektronikán két gombot meg kell nyomni. És akkor a felhasználó fogja a rendszert ősszel leüríteni és tavasszal feltölteni? És ha a rendszer büszke tulajdonosa ezt éppen elfelejti? Vagy nincs otthona kritikus hetekben? Vagy nem tökéletes a leürítés? Ki vállalja ennek a felelősségét? Az elégtelen fegyvédelem már nem olyan vonzó tulajdonsága a rendszereknek, hogy érdemes lenne a főoldalon és a TV hirdetésben kommunikálni? De még apró betűs részben sem emlegetik! Bezzeg a "kosárba" gomb azért elég jól látható helyen van.

A valóságban ez a rendszer októbertől márciusig nem használható a fagyveszély miatt. Ha viszont az évnek csak a felében használható, akkor tényleg nyugodt lélekkel hirdethető, hogy 5-6 fő melegvíz ellátását megoldja? Ez olyan, mint az öt liter fogyasztású autó, ami 160 km/h-val is képes menni. Aha...esetleg mindkét érték igaz, csak nem tartoznak össze. Ezt csak az hiszi el, aki NAGYON EL AKARJA HINNI.

Tároló méret

 

A következő huncutság a 200 literes tároló (vagy 160-as?). Mi van akkor, ha az 5-6 fős családból pl. 4 fő este 7-kor, egymás után szeretne lezuhanyozni. Tételezzük fel, hogy 18:59-kor még 60C° hőmérsékletű 200 liter víz rendelkezésre áll (de ez megintcsak igen jóindulatú feltételezés, mert ez azt jelentené, hogy a tárolóból órák óta nem vettek ki vizet). 5 perc zuhanyzás kb. 40 liter melegvíz felhasználással jár. Ha mind a négyen lezuhanyoznak, este f8-ra van 200 liter langyos víz a tetőn. Mi lesz reggel? Mivel éjszaka nem süt a nap, ezért reggelre a víz teljesen kihűl. Hány óra lesz, mire a legalább 40C˘ hőmérsékletű víz lelkészül? Ha szép napsütéses napról van szó, akkor a 18 cső, egy óra alatt kb.32 liter víz 35C°-kal való emelésére képes. Ha éppen egy felhős napról van szó, akkor természetesen a napkollektor teljesítménye is kisebb.

További kérdések

 

Az ajánlott rendszer ún. direkt átfolyású rendszer, azaz a víz közvetlenül az üvegcsövekben áramlik. Kérdezem, mi a helyzet a vízkővel? 60C° felett a vízkő komoly probléma. Hogyan kezeli ezt ez az ajánlott rendszer?

 

Ez a napkollektor akció:

 

1. vagy jóindulatú amatőrök gyors pénzszerzési próbálkozása

2. vagy csúnya átverés

Reménykedem az első variációban. Erről viszont nem találtam információt a honlapon. Végignéztem viszont a forgalmazók listáját. Kivétel nélkül a napenergia hasznosításban évek óta jeleskedő, kiváló szakemberről van szó, akiknek nem jelent problémát a napkollektor rendszer éves kihasználtsági fokáról, szoláris részarányról tájékoztatni a tisztelt érdeklődőt.

De miért is kérdezne az az érdeklődő? Hiszen fönt van a honlapon: 400 liter 60C°-os víz! AKCIÓS! HÁT NEM LÁTJA?

Szólj hozzá!

Címkék: akció napkollektor

A bejegyzés trackback címe:

https://napkollektor-hoszivattyu-passzivhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr301908586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása