Megújuló energiák és korszerű épületgépészet

Az építészetben és az épületgépészetben paradigmaváltás zajlik. Passzív házak épülnek, amik nem igényelnek hagyományos fűtést. A napkollektor, hőszivattyú szavakkal egyre többen ismerkednek, és a hővisszanyerő szellőztetés is egyre népszerűbb, ahogy egyre többen felismerik, hogy kizárólag alacsony energiaosztályú épületet érdemes építeni. A blogban igyekszem ezt a témát a laikusok számára érthető nyelvezetben, személyes hangvételben feldolgozni.

Friss topikok

  • fraktal: Az általam ismert leghosszabb élettartamúra becsülhető napkollektort a Direct-Line Kft. gyártja. A... (2012.06.05. 11:49) Az élettartam hatása a napkollektor árára
  • woland07: Kedves Idegen! Nem tudom, ki vagy, de nagyon igazad van és azt kiváló stílusban adtad elő. Amúgy e... (2011.02.12. 22:43) Kazáncsere program

Mennyibe kerül a napkollektor?

2010.03.28. 11:00 cseresznye.net

Napkollektor árak 1.

 

Az előző bejegyzésben közös nevezőre hoztam a különböző típusú napkollektorokat, azaz valamennyire összehasonlíthatóvá vált a síkkollektor és a vákuumcsöves kollektor is. Ez a közös nevező a napkollektor hasznos felülete.

Folytassuk a gondolatmenetet egy példán keresztül: tételezzük fel, hogy Zöld Pál szeretné panziójának napi 1000 literes fogyasztását napkollektorokkal fedezni. Zöld Pál telefonon kihívja az egyik szakcéget, akik az ingyenes felmérés után közlik vele, hogy 18m2 napkollektor felületet kell beépíteni. Zöld Pál felírja ezt a számot jegyzetfüzetébe, nekiugrik a netnek. Különösen megtetszik neki az egyik webáruház akciós vákuumcsöves kollektora, amit "legolcsóbban" 135.000 petákért meg lehet kaparintani. Biztos ami biztos, két másik vállalkozótól is kér be ajánlatot, amit meg is kap, az alábbiak szerint:

Zöld Pál árajánlatai
  felület összesen napkollektorok száma összesen egy darab napkollektor ára egységár (napkollektor árak / hasznos felület)
"síkkollektor" vállalkozó 18 m2 9 db 125.000 Ft 62.500 Ft
akciós "vákuumcsöves-heatpipe" 30,8 m2 (?) 7 db 135.000 Ft 30.680 Ft (?)
"vákuumcsöves- U-csöves, CPC tükrös típus" vállalkozó 17,1 m2 9 db 200.000 Ft 105.200 Ft

 

Rendben, tehát a heatpipe vákuumcsöves a nyerő, nem is akármennyire. Akciós is, lám milyen ügyes volt Zöld Pál, hogy a neten a webáruházban is keresgélt, és nem hitt rögtön ezeknek a rabló vállalkozóknak.

Álljunk meg egy pillanatra, és nézzünk egy kicsit a mélyére ennek a kérdésnek. Szeretném a blog olvasóját a helyes döntéshez hozzásegíteni. Ehhez viszont meg kell érteni néhány dolgot:

  1. A napkollektor forgalmazók nagy része nincs tisztában a napkollektor felületek közötti különbözőséggel. Nekik ez részletkérdés, de aki szeretné az egyes ajánlatokat, típusokat összehasonlítani, ez kulcsfontosságú információ.
  2. Ha a forgalmazó tisztában is van vele, kommunikációjában azt tünteti fel, ami számára a kedvezőbb (azaz a bruttó felületet). Nem ritka, hogy a tömegekben előforduló heatpipe rendszerű vákuumcsöves kollektor felülete a forgalmazó szerint 4,4 m2, sőt néhol ugyanaz a kollektor (!) 5,4 m2...ez persze nem igaz. Hogy ezeket a számokat mégis honnan veszik? Egy későbbi bejegyzésben erre is ki fogok térni.
  3. Az akciós vákuumcsöves kollektorok gyakorta nem tartalmazzák a szerelőkeret árát, illetve azt, külön sorban -enyhén szólva megtévesztően- tüntetik fel. Valahogy így kell ezt érteni:

Akciós étkezőasztal garnitúra! Csak 99.900 Ft!

...az asztal lábai 5.000 Ft/ db áron megrendelhetők...

 A napkollektor árak helyesen:

 

napkollektor árak
  hasznos felület bruttó felület egy darab napkollektor ára egy négyzetméter napkollektor ára
síkkollektor 2 m2 2,1 m2 130.000 Ft 65.000 Ft
heatpipe rendszerű vákuumcsöves (30 csöves), szerelőkerettel együtt 2,4 m2 5,4 m2 165.000 Ft 68.750 Ft
U-csöves rendszerű vákuumcsöves (12 csöves) 1,98 m2 2,1 m2 200.000 Ft 101.000 Ft

 

 A táblázat a piacon található jellemző árakat mutatja. A megjelölt áraknál lehet olcsóbban és drágábban is vásárolni. A blog célja a helyes elvek bemutatása, és nem a piacelemzés.

Ezzel még mindig nem értünk a végére. A síkkollektor és a heatpipe rendszerű vákuumcsöves napkollektor ára igen közel kerültek egymáshoz, az U-csöves drágának tűnik. Mégis, mi dönthet közöttük? Folyt.köv.

 

Szólj hozzá!

Címkék: árak akció napkollektor vákuumcsöves

A bejegyzés trackback címe:

https://napkollektor-hoszivattyu-passzivhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr431873179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása