Megújuló energiák és korszerű épületgépészet

Az építészetben és az épületgépészetben paradigmaváltás zajlik. Passzív házak épülnek, amik nem igényelnek hagyományos fűtést. A napkollektor, hőszivattyú szavakkal egyre többen ismerkednek, és a hővisszanyerő szellőztetés is egyre népszerűbb, ahogy egyre többen felismerik, hogy kizárólag alacsony energiaosztályú épületet érdemes építeni. A blogban igyekszem ezt a témát a laikusok számára érthető nyelvezetben, személyes hangvételben feldolgozni.

Friss topikok

  • fraktal: Az általam ismert leghosszabb élettartamúra becsülhető napkollektort a Direct-Line Kft. gyártja. A... (2012.06.05. 11:49) Az élettartam hatása a napkollektor árára
  • woland07: Kedves Idegen! Nem tudom, ki vagy, de nagyon igazad van és azt kiváló stílusban adtad elő. Amúgy e... (2011.02.12. 22:43) Kazáncsere program

Mennyibe kerül a napkollektor? folytatás

2010.03.29. 11:00 cseresznye.net

Napkollektor árak 2.

 

Eljutottunk addig, hogy a napkollektor bekerülési költségeit össze tudjuk hasonlítani. A síkkollektorok a legolcsóbbak, a CPC tükrös, U-csöves vákuumcsöves kollektorok a legdrágábbak. A heatpipe rendszerű vákuumcsövesek közel síkkollektor árban kaphatók. Amennyiben valaki a legolcsóbb rendszert szeretné megvásárolni, az ne olvasson tovább.

Napkollektor hozama

 

Nemrég nyomtatót vásároltam. Mivel már néhány hónapja használom, már elmondhatom, hogy jól döntöttem, hogy nem a legolcsóbbat vettem meg. Mi vezérelt a kiválasztásban?

a legjobb ár-érték arány, azaz a lehető legtöbb tudás a lehető legkevesebb pénzért

Hogyan fordíthatjuk ezt a napkollektor kiválasztására? A hangsúly a "tudás" szón van. A nyomtató esetén tudtam, hogy kb. 100 oldalt nyomtatok hetente, nincs szükségem fotó nyomtatásra, de a szkennelés funkció sokat kell. De Önnek milyen elvárásai legyenek a napkollektorral szemben? Induljunk ki abból az alap felvetésből, hogy azért szereltet fel napkollektort, mert szeretne energiát megtakarítani, azaz kevesebbet fizetni a gázért, villanyért.

A napkollektor legfontosabb "tudása": minél több napenergia begyűjtése és hasznosítása

Mennyi energiát gyűjt be egy napkollektor? Ez három dologtól függ:

  • a napkollektor hatásfoka
  • a napkollektor élettartama
  • a napsütés mennyisége

E három pont közül csak a harmadik az, amiben a -tágan értelmezett- szakma egyetért. Az első két pontban elképesztő hülyeségeket lehet olvasni az interneten, szórólapokon. Ön azt gondolná, hogy ez egzakt és mérhető dolog, min lehet itt vitázni? Bővebb kifejtést igényelne, a "tágan értelmezett szakma" kifejezés, ezt egy másik bejegyzésben majd kifejtem. Sajnos sokszor szándékos összemosásról van szó, vagy a témakör olyan mértékű leegyszerűsítéséről, ami a valóságot már totálisan elferdíti.

Igaz ez a mondat? "A gépkocsi fogyasztása 5 liter/100 km" Igen, akár igaz is lehet, ha az autó forgalmazója pontosan megmondja milyen körülmények között érti ezt. Természetesen nem igaz, ha autópályán, utasokkal, csomagokkal méri. És ha Ön éppen sokat utazik autópályán, utasokkal, csomagokkal, akkor nagy csalódás éri, ha az 5 literes fogyasztást várja!

Igaz ez a mondat? "A vákuumcsöves napkollektor hatásfoka 20%-kal magasabb, mint a síkkollektor hatásfoka". ... ugye érti mire akarok kilyukadni?

De vissza az eredeti gondolathoz:

A napkollektor hozamát független tanúsító intézetek mérik, és igazolják.

A napkollektor hozamát hasznos négyzetméterre vetítve adják meg, egy évre vonatkoztatva, olyan napsugárzási mennyiség mellett, ami ott érvénye, ahol a tanúsítást végző intézet működik.

Pl. XY típus 560 kWh/m2a, SPF Intézet (Rappersvil, Svájc)

Ez azt jelenti, hogy ha ez a napkollektor 2 m2, akkor 2 db ilyen napkollektor Svájcban képes lehet ávente 2040 kWh energiát begyűjteni. Összehasonlításképp, egy 4 fős család melegvíz igénye (illetve a melegvíz elkészítésének energia igénye) évente kb. 4300 kWh. Ha ez a két napkollektor 25 éven keresztül üzemel, teljesítményük az idővel nem változik, akkor 25 év alatt 51.000 kWh energiát gyűjtenek be. Ez komoly!

És hogy jön mindez a napkollektor ár témakörhöz?

Az a legolcsóbb napkollektor, ami a teljes élettartama alatt a lehető legtöbb energiát gyűjti be, alacsony bekerülési ár és alacsony üzemeltetési költség mellett!

És most merültünk bele nyakig a témába innen egyre nehezebb tisztán látni. Ugyanis  a két legfontosabb kérdésben homály van:

  • senki sem tudja pontosan, mennyi lesz a napkollektor pontos élettartama
  • senki sem tudja pontosan, hogy adott típus teljesítménye hogyan változik az évek múlásával

Itt kezd izgalmassá válni a napkollektor témakör! Folyt.köv.

Szólj hozzá!

Címkék: árak napkollektor vákuumcsöves

A bejegyzés trackback címe:

https://napkollektor-hoszivattyu-passzivhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr291873474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása