Megújuló energiák és korszerű épületgépészet

Az építészetben és az épületgépészetben paradigmaváltás zajlik. Passzív házak épülnek, amik nem igényelnek hagyományos fűtést. A napkollektor, hőszivattyú szavakkal egyre többen ismerkednek, és a hővisszanyerő szellőztetés is egyre népszerűbb, ahogy egyre többen felismerik, hogy kizárólag alacsony energiaosztályú épületet érdemes építeni. A blogban igyekszem ezt a témát a laikusok számára érthető nyelvezetben, személyes hangvételben feldolgozni.

Friss topikok

  • fraktal: Az általam ismert leghosszabb élettartamúra becsülhető napkollektort a Direct-Line Kft. gyártja. A... (2012.06.05. 11:49) Az élettartam hatása a napkollektor árára
  • woland07: Kedves Idegen! Nem tudom, ki vagy, de nagyon igazad van és azt kiváló stílusban adtad elő. Amúgy e... (2011.02.12. 22:43) Kazáncsere program

Levegős hőszivattyú

2011.06.01. 21:16 cseresznye.net

Levegős hőszivattyú

 

Mi az a levegős hőszivattyú?

 

Másnéven levegő-víz hőszivattyú, némely forgalmazónál levegőkazán. A levegős hőszivattyú olyan gép, ami a levegő hőtartalmát képes hasznosítani, olyan módon, ahogy például a geotermikus hőszivattyú a föld hőjét hasznosítja. A működés alapelve ugyanaz, a hőforrás a levegő, még akkor is, ha annak hőmérséklete -20C°. Két géptípus terjedt el, az egyik a kompakt hőszivattyú, a másik az osztott (angolul split) kialakítás. Az elsőt jellemzően az európai gyártók, a másodikat a japán gyártók kedvelik jobban, de ez nem szabály, csak tendencia. Elsőre példa a Rehau Aero, másodikra a Mitsubishi Zubadan.

A hőszivattyú nem csodaszer, nem alkalmas mindenhova, működtetése pénzbe kerül, igaz, helyes kiválasztás-kivitelezés és jó minőségű gép esetén nem túl sokba. A gépek villamos energiát használnak, de a legtöbb típushoz igényelhető GEO tarifa vagy H-tarifa, ezek kb. 30%-kal olcsóbbak mint a megszokott nappali áram díja.

Mit tud?

 

Fűt, hűt, melegvizet készít. Különösen gazdaságos az alkalmazása olyan esetekben, amikor mindhárom funkcióra szükség van. Nem szükséges hozzá geotermikus fúrás, sem földgáz hálózat, sem kémény, sem tűzifa tároló, stb.

Mit nem tud?

 

Nincs értelme levegős hőszivattyú használatának olyan fűtési rendszer esetén, amiben magas, 45C°-nál magasabb fűtővízzel kell fűteni. Hiába tudja ezt a gép teljesíteni, a működtetése drága lesz.

A gép nem tud hangtalanul működni, mint egy geotermikus hőszivattyú. A kompresszor, és a levegőt mozgató ventilátorok hangot adnak ki, így a hőszivattyú elhelyezését alaposan át kell gondolni.

Újabb technikák

 

Még mindig makacsul tartja magát az a hit, hogy a levegős hőszivattyú alacsony külső hőmérséklet mellett nagyon rosszul működik, annyira rosszul, hogy egyáltalán működtetni sem érdemes. Sok szakember azonnal lebeszéli az érdeklődőt a levegős hőszivattyúról. Ez néhány típus esetén persze igaz, de ma már több gyártó szolgál olyan típussal, ami vígan működik akár -20C°-ban is. Rögtön hozzáteszem, ezek a drágább típusok. A szakembereknek az azonnali lebeszélés helyett érdemes a 2-3 évvel ezelőtt rögzülteket újragondolni.

Zubadan és társai

 

Talán a Zubadan volt az első, amely a befecskendezős kompresszorral megjelent a hőszivattyús piacon néhány éve. A Mitsubishi által használt technológia a Flash-Injection, amely lehetővé teszi a működési határok kitolását anélkül, hogy a gép leadott teljesítménye drasztikusan csökkenne. Ez a gép képes -20C°-ban is működni. 2011-ben már több gyártó kínál hasonló kompresszorokat, és levegős hőszivattyúkat (ilyen pl. a Fujitsu kültéri egységét használó Alfea Excellia).

Teljesítmény, hőmérséklet és COP érték

 

Ne tévesszen meg senkit, a teljesítmény ugyan kb. -15C° -ig nagyjából megmarad, de a COP érték nem javul jelentősen. A COP értékek ugrásszerű növekedésével még adós marad a technika. Azt is fontos tudni,hogy a maximális előremenő hőmérséklet csökken, annak ellenére, hogy a teljesítmény rendelkezésre áll. Ez gépenként változó tulajdonság, az Alfea Excellia a 60C° előremenő hőmérsékletet garantálja, ezzel a tulajdonságával ebből a szempontból verhetetlen.

Szólj hozzá!

Címkék: hőszivattyú levegős

A bejegyzés trackback címe:

https://napkollektor-hoszivattyu-passzivhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr572949983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása